Foie gras? Foie bah!
“En voor de vleeseters hebben we .. Foie Gras!” Ik schrik op en schud mijn hoofd even. Hoorde ik dat goed?.. Ja, ik hoorde het goed. Mijn tafelgenoten tijdens deze kerst kregen het voorgeschoteld alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Foie gras, oftewel ganzenlever. De heren werken in de horeca en het was nog over. Als vega trek ik mijn bek nooit open over de dieren die familie en vrienden eten. Maar nu dus wel. Kan echt niet meer.
Een paar jaar geleden stond het ook op tafel. Ergens anders. Ik was met een hoop hipsters in een hipster-bedoeling aan het eten in een hip pop-up restaurant. Van hipsters die duurzame koffie verkochten tot hipsters die duurzame jeans verkochten. “Het tussengerecht is een lolly met Foie gras, omhuld door chocolade.” zei de chef met tattoos triomfantelijk. Ik zo: “Pardon?” De jongen met baard die de duurzame jeans verkocht liet theatraal aan zijn tafelgenoten zien hoe Foie Gras tot stand kwam. “Ja, dan pakken ze zo’n gans, die zitten allemaal alleen opgesloten in kooien, en dan trekken ze die kop uit de kooi, en dan douwen ze zo’n ijzeren staaf achterin die keel tot in de maag en dan pompen ze met zo’n machine kei veel voer in die maag! Doen ze drie keer per dag!” De jongen sprong uit zijn stoel en beelde het schouwspel theatraal uit en schreeuwde alsof hij het zelf aan het doen was. “Heuj, en weer! En de volgende! En volgende!” onder het schatergelach van tafelgenoten.. Mijn kaak viel zowaar op de grond van afschuw het totale gebrek aan empathie van deze ‘duurzame hipsters.
Ik ben nog nooit zo snel aan tafel mijn eetlust verloren. Terwijl het gelach wegebde begon iedereen gulzig aan de lolly te sabbelen. Met totale verstandverbijstering keek ik om me heen en zag hoe niemand geen ene fuck gaf en de vervette ganzenlevers van extreem mishandelde dieren op sabelde. “Wel lekker! ” zei een dame met een veel te grote roze bril en een glimlach langs me.
Beste mensen, nee. Foie gras is het schepje (lees: vrachtwagen vol) ellende boven op het leed dat we gooien op de hellholes waarin we dieren al vetmesten. Foie gras is geen delicatesse maar letterlijk een zieke lever door levervetting of hepatische steatosis van extreem mishandelde dieren. Dwangvoeren gun ik mijn ergste vijand niet. Het is cru, walgelijk, onnodig en gewoon lelijk als je het eet (of doet). Niet doen. Niet kopen. Niet eten. Niet sponsoren, die shit. Het is bijna 2019. Kappen met die onzin.
Op zoek naar een diervriendelijk alternatief voor foie gras? Sinds 2009 verkoopt Lidl tijdens de kerstperiode Faux gras de GAIA in al haar winkels. Dat ziet er zo uit:
Gewoon lekker en beter.
Fijne dag!
X,
Hanneke